Recensie EP in Gonzo Circus nr 82, sept-okt 2007


Drie gasten uit Eindhoven die al een jaar of tien samen speelden onder de naam Gifkip besloten in 2006 het geweer van schouder te veranderen en voortaan als een instrumentaal triodoor het leven te gaan. Begin dit jaar werd onderhavig ep´tje in elkaar gezet.

Inmiddels is de band uitgegroeid tot een kwintet, waarbij de twee nieuwelingen instaan voor samples, noises en zang. Vooral over dat laatste hebben we zo onze twijfels. De band speelt namelijk nummers die een beetje het midden houden tussen vroege Kong en 35007 in, twee bands die het zonder vocalen deden/doen.

De eerste twee nummertjes zijn behoorlijk kort van stof en geven geen goed beeld van waar deze band toe in staat is. Gelukkig staan er ook drie heel goed uitgewerkte nummers op, die grooverock en stoner van het beste schap combineren. De uitdijende gitaarexcursies op ´Processor Barabas´ geven extra cachet aan een nummer dat toont dat de bandleden ook een stevig potje Sonic Youth-gitaargeweld weten te waarderen.

Als de band het niveau van dit toch een klein half uur durend voorsmaakje op een volwaardig album weet te consolideren, heeft Nederland er een superband bij. Alleen opletten met toevoegen van zang, want die zou wel eens de hele sound naar beneden kunnen halen. (pb)